НИМХ-филиал Варна - Лауреати на Награда "Варна '2005" г. 
   С прогноза за корабоплаването в Черно море синоптиците от НИМХ-филиал Варна са Лауреати на Награда "Варна '2005". Тя се присъжда от Съвета за наука и висше образование към Областна администрация Варна и се връчва лично от Кмета в навечерието на 24 май. Наградите са в четири области: Хуманитарни науки, Природни науки, Обществени науки и Технически науки, като във всеки раздел има по една колективна и една индивидуална награда.  

    НИМХ-Варна кандидатства в раздел Природни науки за колективна награда за Експериментиране и внедряване на разработката "Числени модели за прогнозиране на вятъра и вълнението, осигуряващи сигурността на морската прогноза в корабоплаването". Според „Международната конвенция за опазване на човешки живот на море” , всяка страна с излаз на море прави прогноза на роден и на английски език за район, определен също по международни споразумения, който е част от районирането на морето според страните, граничещи с него. Авторите на българската прогноза, която обслужва корабоплаването в западната част на Черно море са синоптиците от НИМХ-Варна.

    Прогнозата, с която се представихме беше краен продукт след внедряването на числовите модели за вятър и вълнение на Черно море, разработени от научен колектив на НИМХ-София.

    Изборът на колектива ни за наградата бе одобрен единодушно от Съвета за наука и висше образование, който се състои от 15 члена, начело с Областния управител. За нас това е една висока оценка за приноса на НИМХ-Варна за сигурността на корабоплаването и неговото значение за Варна като морски и пристанищен град. През 2005 година отбелязваме и точно 55 години от създаването на филиал Варна и 35 години откакто бе създаден Сектор Прогнози, след което му бе поверена задачата Обслужване на корабоплаването.