2016

23 март - Световен ден на метеорологията

"ВСЕ ПО-ТОПЛО, ПО-СУХО И ПО-ДЪЖДОВНО. ДА СПАСИМ БЪДЕЩЕТО СИ! "

22 март - Световен ден на водата


“ВОДА И УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ”


 

На 22 март, всяка година след 1993, по инициатива на ООН се отбелязва „Световният ден на водата“. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Ежегодните чествания се свързват с определен аспект на използването на прясната вода. За 2016 г. мотото е "Вода и работни места" - силата на водата да създава и поддържа работни места.

FACEBOOK_1200x1200_1

Днес, повече от 1.5 милиарда души работят в сектори, свързани или зависещи от водата. Освен това, почти всички други работни места, независимо от сектора, пряко зависят от вода. И все пак, въпреки очевидната връзка между работните места и водата, милиони хора, чиито поминък зависи от водата, често не получават достатъчно признание или не са защитени основните им трудови права.
По време на денят на водата, неправителствените сдружения за четвърта поредна година съвместно ще организират събитието „Международен воден мост“. Организирана е „Седмица на водата“, която предстои да се проведе от 16 до 22 март в Националния музей „Земята и Хората“ в гр. София. Обявен е национален фото конкурс „Реките в България”. Ще се проведе и кръгла маса на тема: „Ролята на водните оператори при изпълнението на плановете за управление на речните басейни и на риска от наводнения”.

Year of cooperation

НИМХ филиал Варна извършва количественият мониторинг на водните ресурси - повърхностни и подземни води на територията на Източна България. Тук са съсредоточени големи запаси от подземна вода, годна за питейно-битови цели. Измерванията показват устойчивост на водните запаси в дългогодишен аспект. По отношение на повърхностните води се наблюдават периоди на сушеви години, през които в летните месеци горните течения на реките пресъхват, последвани от влажни години, през които се реализират разливи извън речните корита. Въпреки аномалиите, средномногогодишните водни количества се характеризират с постоянен равен тренд.


Камчия
http://vortex.accuweather.com/adc2004/pub/includes/columns/newsstory/2016/650x366_02151624_2016-europe-spring-highlights.jpg
Метеоролозите и хидролозите от Източна България ще отбележат професионалните си празници с посещение на к.к. „Камчия”. Пред местната общественост ще представят своята работа с последни сведения за климата, водите и вероятностна прогноза за пролет 2016 г.




Варна, 18 март 2016г.
Подготвил: Иван Иванов,
директор НИМХ БАН филиал Варна

 


2016 WMO

На 23 март 2015 г. отбелязваме световния ден на метеорологията.

С цел уеднаквяване и координиране работата на националните хидрометеорологични служби на страните, на 23-ти март 1950 г. се създава Световната Метеорологична Организация (СМО). През 1960 г. на тази дата се обявява и „Световен ден на метеорологията”.


Правителствата по света вече са напълно убедени, че научните доказателства за изменението на климата са неоспорими. Натрупващите се в атмосферата парникови газове, отделяни от човешката дейност, предизвикаха промяната. Наруши се естествения модел на сезоните с увеличаване на честотата и интензивността на някои екстремни метеорологични събития. Контраста на валежите между влажни и сухи райони и между влажни и сухи сезони ще се увеличи и през 21-ви век. За последните 100 години земята се е затоплила с 1 ° C. Това означава, че ние вече сме на половината път към границата на 2 °C, над която животът на планетата ще става все по-несигурен. Стопените ледникови покривки и глетчери може да покачат морското ниво до 25 метра. Близо 1.3 млрд. души ще трябва да сменят мястото си на живот.

Отклонения в средната глобална температура

an_wld

Всяко от последните десетилетия е значително по-топло, от предходното. Периодът 2011-2015 е най-горещия в историята от 1800 г. насам. Под допълнителното влияние на мощното тихоокеанско течение Ел Ниньо 2015 г. беше най-топлата от началото на измерванията.
Топлинни вълни през пролетта и лятото повлияха на големи територии от Мароко и Иран на юг до Дания на север, като през есента жегата продължи и навътре в Източна Европа. На Антарктида за първи път беше регистрирана рекордна температура на въздуха от 17,8 градуса. В момента 2/3 от земята е в състояние на по-висока средната глобална температура от нормалната.

td20160302_e

В дългосрочни условия на суша попаднаха големи райони от континентите. Особено засегната е Африка. Имаше 32 големи засушавания, миналата година в сравнение със средно 15 през предишното десетилетие. В същото време, подложени на непрестанни валежи, страдаха обширни територии на субтропиците. Измерени бяха рекордни сезонни суми на валежите. Разрушителните наводнения доведоха до големи жертви, хуманитарни последици и тежки икономически загуби.
Причинените бедствия в света са предимно от природен характер. Най-засегнати са Китай (26), САЩ (22), Индия (19), Филипините (15) и Индонезия (11). Пострадаха 100 милиона души. В 92% от тези събития Ел Ниньо е основен фактор.
Все още е възможно да се намалят щетите, но е необходимо да се предприемат спешни действия. За целта през декември 2015 г. в Париж бе проведена конференция по проблемите за климата. Световните правителства приеха споразумение за бързи и големи съкращения на емисиите на парниковите газове. Това историческо споразумение задължава всички държави с общи и разпределени отговорности да предприемат амбициозни усилия, за да отговорят на заплахата. Насочена е финансова помощ за развиващите се страни, към адаптиране и намаляване на загубите и щетите. Разгръщане на ниско въглеродните технологии, изграждане на капацитети за образование, обучение и повишаване на общественото съзнание. Отделните граждани, обществени лидери, фирми, организации на гражданското общество, правителствата и системата на ООН всички трябва да дадат своя принос.
Световната метеорологична организация и глобалната мрежа на националните хидрометеорологични служби имат основна роля в осигуряването на оперативни служби, научни наблюдения и изследвания на климата. Обществото се нуждае от тях, за да може да се изправи пред бъдещето.